Časopis Štěstíčko

Rubriky

Štítky

Archiv

Prosinec 2018
Po Út St Čt So Ne
« Říj    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Knižní perly

DVD Tajemství - The Secret

DVD Tajemství - The Secret

Tajemství - The Secret

Tajemství - The Secret

Jak si správně přát

Jak si správně přát

Respektovat a být respektován

Respektovat a být respektován

2012 Zlatá brána otevřena

2012 Zlatá brána otevřena

kniha Radikální odpuštění

Radikální odpuštění

Čtyři dohody

Čtyři dohody

Vyhledávání

Site menu:

Nejnovější příspěvky

Odkazy Štěstíčko

Ostatní

Základní informace

Je kravské mléko zdravé nebo nám škodí? Jako ho tedy „pít“, konzumovat?

Je kravské mléko zdravé nebo lidskému zdraví škodí? Pokud zdraví prospívá, tak v jaké podobě či úpravě.

Názorů na to, zda je nebo není mléko zdravé, je mnoho. Podle různých výživových směrů, názorů lékařů, dietologů a představitelů alternativních přístupů jednou zdravé je, jindy není. Existuje k tomu řada pojednání, výběr z nich naleznete v odkazech na konci článku. Je dobré prostudovat některé důležité aspekty o kterých pojednávají. V článku se jich také dotkneme, ale chtěl bych se zaměřit na zkušenosti a znalosti, které jsou starší než naše současné vědecké a stravovacích poznatky nebo módní vlny. Podíváme se do tisíce let starých véd a tradiční čínské medicíny.

Mléko pro a proti

Mléko je vyzdvihováno jako důležitý zdroj vápníku, bílkovin a některých vitamínů. Naopak je zatracováno za vysoký obsah těchto bílkovin, jako zdroj alergií a pro jeho špatnou stravitelnost nebo naopak i jako příčinu úbytku vápníku (osteoporóza). V neposlední řadě také jako příčina zahlenění těla. Takže některé názory si i silně protiřečí.

Pohled našich předků je jiný

Podíváme-li se do historie lidstva nebo do současnosti některých zemí, kráva a mléko jsou zásadními a často jedinými z mála zdrojů výživy. Nejedná se ale o zvířata v kravínech, ale chované v přírodních podmínkách, kdy je mléko ihned zpracováváno. A to je velmi důležité, což bude vysvětleno dále.

Čínská medicína se na to dívá jednodušeji. Mléko je zdravé, ale je důležité ho konzumovat v jeho původní podobě, to znamená plnotučné. Avšak aby se organismus tolik nezatěžoval množstvím bílkovin, je doporučeno ho konzumovat ředěné 1:4 s vodou. Na rozdíl od polotučného, má plnotučné mléko ideální poměr živin (cukrů, vitamínů a vápníku ad.) a ten se ředěním nenaruší. Je to zjednodušení, protože čínská medicína při doporučení zohledňuje řadu aspektů, zejména energetickou konstituci člověka a jeho zdravotní stav. Mléko doporučuje více pro fyzicky pracující lidi nežli pro intelektuály.

Důležité je též, že mléko je potravina, ne nápoj. A tak by se k němu mělo přistupovat. Jeho vliv na zdraví také ovlivňuje to s jakýmy potravinami ho kombinujeme. Jestli ho konzumujeme nalačno, k pečivu nebo s ním zapíjíme třeba ovoce. Z pohledu tradiční čínské medicíny je mléko tonikum, které má vliv na srdce, plíce a žaludek a podporuje tvorbu tekutin a lubrikaci střev.

Védy, asi nejstarší spisy pojednávající téměř o všem od vývoje člověka, společnosti až po vývoj celého vesmíru, přináší ještě jiný pohled. Ve Védách se mléko považuje za nektar, který je nezbytný pro vyživování buněk v mozku, důležitých pro vnímáni jemných aspektů života. Ale i Védy mají svá doporučení pro konzumaci mléka tak, aby člověku opravdu prospívalo a posilovala jeho zdraví.

Čerstvé, nepřevařené mléko, by se mělo konzumovat pouze po podojení do 20 – 30 minut, pak je potřeba ho buď převařit a nebo z něj udělat jogurt či panýr /obdoba tvarohu či domácího sýra/, které se doporučuje jíst v teplé. Po 24 hodinách se již doporučuje mléko vařit cca 15 minut s kořením. V podstatě je ideální mléko po půl hodině po nadojení převařit, pokud ho do té doby nebylo možno zkonzumovat nebo zpracovat jinak.

Důvodem je, že žaludek již není po takto krátké době po nadojení schopen mléko snadno zpracovat a to se při trávení srazí na kasein, který je velmi těžko stravitelný. Jak na to?

Základním pravidlem je když mléko převařujete, ale zejména, když ho vaříte, přidat na 1 litr mléka cca 1/4 čajové lžičky koření, viz recepty níže. Množství může být individuální podle potřeby a osobních preferencí.

Recepty:

  1. Horké mléko, které je velmi dobrým nápojem večer před spaním, protože výtečně uklidňuje a příjemně hřejey. Mléko převaříme se skořicí, kardamonem, badyánem, čerstvým zázvorem, muškátovým oříškem, anýzem, je možný i pepř, bobkový list, citronová tráva, máta peprná či meduňka. Je dobré přidávat i špetku kurkumy – je proti zahlenění. Koření použít jednotlivě. Sladit lze medem, světlým třtinovým či řepným cukrem, javorovým sirupem, karamelem.
  2. Velmi dobrý je také banánový nektar – mléko se svaří se skořicí nebo muškát. ořechem, přidají se rozmačkané banány a med nebo jiné sladidlo. Je možné také přidat trochu karobu/kakaa.
  3. Výborné je také mandlové mléko – pár hodin ve vodě namočené mandle i se slupkou rozmixujeme, dáme do mléka, převaříme se skořicí a nakonec přidáme med. Velmi dobré na nervy.
  4. Z mléka lze také snadno připravit čerstvý jogurt – čerstvé mléko převaříme, necháme zchladit na 40° C a vmícháme jogurt /na 2 l mléka 2 dl jogurtu/ pak necháme přikryté v při pokojové teplotě 20 – 22 °C cca 6-8 hod.
    Jogurt by se neměl nikdy jíst studený, protože podchlazuje organizmus. Lze z něj připravit/ vhodné v teplých měsících/ lásí – jogurtový ovocný nápoj – jogurt zředíme s vodou přidáme rozmačkané jakékoliv ovoce a můžeme doladit mátou, meduňkou, růžovou vodou jako u mléka.
  5. Další možnost je Panýr, ten se připraví také snadno – převaří se mléko, odstaví se z ohně a pomalu se vmíchává citronová šťáva, lze i citronka, až se začne mléko srážet. Jakmile vzniknou chuchvalečky sraženiny, dávka citronu stačí. Pak necháme asi 10 min. vše pospolu a poté přes plátýnko přecedíme. Syrovátku lze pít samotnou je dobrá na žaludek, lze v ní také vařit rýži, či je možné ji přidávat do sladkokyselých zelenin či polévek. Panýr v plátýnku vymačkáme, zatížíme. Pak ho lze nakrájet na kostičky a přidat do polévek či tepelně upravených zelenin a i polévek. Je možné ho i smažit, ochutit na sladko i na slano s bylinkami či kořením.

Dobrou chuť přeje Šyama, který pro vás recepty sepsal.

Ještě bych zmínil, že esence z mléka je másloy. A přetavené máslo – ghí – je ten element který vyživuje a posiluje právě ty buňky v mozku, kterými jsme schopni chápat vyšší, jemnější /duchovní/ úrovně. Někteří velcí jogíni, mudrci a světci nejen v Indii žili mnohá léta jen z pár deci mléka denně nebo podmáslí.

K čistě čerstvému mléku má asi dnes přístup málokdo. Jestli je bezpečné ho konzumovat bez pasterizace si netroufnu tvrdit. Záleží asi na zdroji a jaké informace o něm máte. V odkazech níže naleznete několik zkušeností a názorů i na mlékomaty.

Pokud mléko někdy konzumujete nebo ho máte rádi, i když máte pocit, že vám nedělá dobře, můžete zkusit experimentovat s uvedenými doporučeními a připadně se o poznatky podělit v diskusi pod článkem.

V možném příštím pokračování bychom mohli přidat pohled na některé vědecké průzkumy, které se zaobírají vlivem tzv – konzumního a upravovaného /trvanlivého/ mléka na lidský organizmus. Při jejich studiu lze snadno přijmout argument, že mléko člověku prospívat nemusí.

Za pomoc s článkem děkuji panu Miroslavu Šichmanovi alias Šyamovi za védské poznatky a Pavlu Sušiakovi za poznatky z čínské medicíny.

 

V odkazech níže naleznete řadu zajímavých článků, které rozebírají známé a klasické výživové záležitosti.

http://www.revolucni-vyziva.cz/mleko-zdrave-nebo-jed/

http://ona.idnes.cz/mleko-spojenec-nebo-nepritel-di3-/zdravi.aspx?c=A080115_151238_alt_medicina_bad

http://tvoje-zdravi.webnode.cz/zajimave-informace/je-mleko-zdrave-/

http://www.vimcojim.cz/cs/spotrebitel/zdrava-vyziva/vyvazena-strava/Proc-(ne)pit-kravske-mleko__s638x7685.html

http://zena.centrum.cz/zdravi/clanek.phtml?old_url=zdravi/jime-zdrave/2011/3/14/clanky/mleko-pit-ci-nepit-myty-pravda/

http://zdrava-vyziva.zdrave.cz/pravda-o-mleku-je-zdravi-prospesne/

http://www.maminka.cz/clanek/je-mleko-opravdu-zdrave

Bakalářská práce na téma mléko (60 stran v PDF)

http://is.muni.cz/th/176841/lf_b/Bc.pdf

Práce cituje i z knihy Jarmily Průchové Pravda o mléce  a na Plzeňsku známého léčitele Václava Víta.

Postřehy k mlékomatům

http://www.cuketka.cz/forum/topic.php?id=2263

http://www.beinmag.com/cs/article/mlekomaty-mate-strach-nebojte-se

Napište komentář